Što znaju bebe?

Razvojna podrška od prvih dana...

Više...

easy image caption plugin

Baby Signs® Kutak

Djeca nam govore prije nego progovore...

Više...

easy image caption plugin

Video kutak

Video ideje i znanja...

Više...

easy image caption plugin

Partnerska terapija

Emocionalno fokusirana terapija (EFT)

Više...

easy image caption plugin
Ponedjeljak, 27 Lipanj 2016 17:42

Emocionalno fokusirana terapija za parove (EFT)

Napisala

Emocionalno fokusirana terapija za parove se zasniva na strukturiranom pristupu kojega su 80-tih godina razvili dr. Sue Johnson i Les Greenberg. Ovaj pristup utemeljen na teoriji privrženosti prepoznaje važnost primarnih emocija za vlastito unutarnje iskustvo, ali i za stvaranje interakcijskih obrazaca u primarnom odnosu privrženosti. Na emocije se gleda kao na snažnu silu moguće promjene, a ne samo kao na manifestaciju poteškoća u odnosu.


Iza svakodnevnih problema o kojima parovi govore, poput problema s djecom, novcem, rodbinom, poslovima i sl. krije se temeljna potreba za sigurnošću, povezanošću s partnerom. No, često parovi „zapnu“ u nezdravom komunikacijskom i ponašajnom obrascu i ne znaju kako doći do promjene. Čini im se kao da se stalno svađaju oko istoga, svaki put ponovno, ili pak da po obrascu stalno izbjegavaju pričati o nekim temama iz brige da ne dođe do svađe. Oba ova obraca povećavaju napetost u odnosu i doprinose sve većem udaljavanju partnera.


Terapeut može pomoći paru u rješavanju problema u odnosu kroz stvaranje sigurnog okruženja koje omogućuje promjene u prethodno utvrđenim negativnim obrascima, razvijanje emocionalnog povezivanja. Kroz ovaj proces, raste razina intimnosti i povjerenja, te se otvara mogućnost razgovora o temeljnim potrebama para. Terapijski rad pomaže u razvijanju dubljeg razumijevanja vlastitih ali i partnerskih emocija, želja, potreba i ponašanja, te na taj način pomaže u ponovnom zbližavanju.


Prema standardima Američkog psihološkog udruženja, ovaj pristup u radu s parovima ima iza sebe i čitav niz istraživanja koja potvrđuju njegovu učinkovitost i dobrobiti za parove. Tako istraživanja pokazuju poboljšanja u smislu pomaka od stresnog ka sretnom odnosu kod 70% parova, ili pak značajno poboljšanje u odnosu kod 90% parova. Također, važno je napomenuti da su ovakvi pozitivni rezultati zabilježeni i duže vrijeme nakon završetka terapije, odnosno prisutni su i nakon dvije godine.

Srodni sadržaj (po oznakama)

Najava događanja

[PRIJAVE ZA 2019./2020.] Za sve se programe možete prijaviti ispunjavanjem PRIJAVNICE. Upisi se vrše prema redoslijedu prijave, do popunjenja mjesta u grupama (prednost pri upisu imaju stari polaznici). Prijavljeni će dobiti detajnije informacije prije upisa u neki od programa. S novim radionicama krećemo od 16.9.2019. Vidimo se!

*BEBArije (2-12 mj)

*Baby Signs® (12-30 mj)

*Mali istraživači (18-36 mj)

*Veseli krug (5-10 god)

*Radionice za roditelje/odrasle

© 2010-2019 Privatna psihološka praksa Rebeka Bulat