Što znaju bebe?

Razvojna podrška od prvih dana...

Više...

Baby Signs® Kutak

Djeca nam govore prije nego progovore...

Više...

Video kutak

Video ideje i znanja...

Više...

Partnerska terapija

Emocionalno fokusirana terapija (EFT)

Više...

O Baby Signs® Programu

Znakovni jezik za bebe je jednostavan i prirodan način komuniciranja s djetetom prije no što ono progovori. U Hrvatskoj je novost, no u svijetu se ovaj znakovni jezik koristi više od 20 godina. Uporabom znakovnog jezika djetetu se pruža jedinstvena mogućnost da podijeli svoj doživljaj svijeta oko sebe sa svojim najbližima dok roditelji uživaju postajući svjesni mnoštva stvari koje se odvijaju u toj maloj glavici.

 

Znakovni jezik za bebe, Baby Signs®, razvijen je od strane Dr.Acredolo i Dr.Goodwyn, profesorica psihologije na kalifornijskom sveučilištu Davis. Rezultati istraživanja pokazali su da znakovni jezik koji su razvile pomaže položiti čvrste temelje učinkovite komunikacije, koja će ostati s djecom dugo nakon što progovore i ˝nestane˝ znakovni jezik. Sposobnost djeteta da učinkovito komunicira dovodi do uspjeha u školi, na poslu i u privatnom životu. U trenutku kada se dječji umovi razvijaju ubrzano, umijeće komuniciranja jača dječje samopouzdanje i olakšava odnos s drugom djecom i odraslima. Rezultat svega je napredna emocionalna inteligencija i iznadprosječne komunikacijske vještine.

Znanstvene studije dokazuju mnoge prednosti uporabe Baby Signs® znakovnog jezika:

  • Smanjuje frustracije i stvara povjerenje

Pri dobi od 9-10 mjeseci, bebe su prilično sposobne znati što trebaju i žele. Ono što ne znaju jest kako nam to reći riječima. To izravno dovodi do frustracija kod djeteta i kod roditelja podjednako. Sve to se mijenja kada dijete koristi znakove. Znakovima za riječi ˝jesti˝, ˝piti˝, ˝vruće˝ i ˝hladno˝, djeca mogu izraziti svoje potrebe brzo i mirno bez frustracija i bježanja u gnjev i suze. Stoga nije ni čudno da na pitanje roditeljima kako je uporaba Baby Signs® znakovnog jezika promijenila njihov svakodnevni život, najčešći odgovor bude: smanjenje frustracije!

  • Omogućuje djeci da dijele svoj svijet
  • Jača vezu između roditelja i djece

Broj pozitivnih interakcija se povećava, a broj negativnih se smanjuje iz razloga što djeca koja koriste Baby Signs® znakovni jezik sposobna su učinkovito komunicirati s ljudima koji skrbe za njih. Drugim riječima, kada se roditelj i dijete zaista međusobno razumiju i dijele ono što im je na umu, osjećaju se jače povezani. Uz pomoć znakova, čak i bebe mogu ˝reći˝ osobama koje skrbe za njih da žele mlijeko, da su vidjele avion ili čuli psa kako laje. Mogu im dati do znanja da su sretne, tužne ili da se boje. Život uz bebu koja se služi Baby Signs® znakovnim jezikom postaje život međusobnog dijeljenja, a uz veće dijeljenje dolazi i jača, slađa veza roditelj-dijete.

  • Promiče pozitivan emocionalni razvoj
  • Jača samopouzdanje djece

Ono na što se svodi samopoštovanje svakog od nas jest da se u svojim očima i očima drugih ljudi doživimo kao sposobna i vrijedna osoba. To je upravo ono što uporaba znakova pruža našim bebama. Iz razloga što mogu učinkovito komunicirati s osobama koji se brinu o njima i koje jednako tako pozitivno reagiraju na tu komunikaciju, Baby Signs® bebe razvijaju osjećaj ponosa u svojim postignućima, što daje čvrstu podlogu za razvoj njihovog samopoštovanja i samopouzdanja.

  • Pomaže djeci progovoriti i poslije u razvoju govornih vještina

Neki roditelji mogu biti zabrinuti da bi poticanje uporabe znakovnog jezika usporilo učenje govora kod njihovog djeteta. Upravo suprotno! Istraživanje dr.Acredolo i dr.Goodwyn pokazalo je da uporaba Baby Signs® znakovnog jezika pomaže djeci progovoriti. Otkrile su da dvogodišnje dijete, koje je koristilo Baby Signs® znakovni jezik, ima znatno veći jezični vokabular u odnosu na svoje vršnjake. Do treće godine dijete koje je koristilo Baby Signs® znakovni jezik ima jezične sposobnosti četverogodišnjaka. Djeca upijaju puno znanja dok su aktivno uključeni u komunikaciju putem znakova što daje dobru podlogu za učenje govora. I kao što je dijete koje puza motivirano učiti hodati, tako je i dijete koje koristi znakove motivirano naučiti govoriti.

  • Potiče intelektualni razvoj

Dr.Acredolo i dr.Goodwyn su ponovno posjetili sudionike svog istraživanja i to u dobi od 8 godina. Svako dijete je polagalo tipičan test inteligencije za djecu. Rezultati su bili vrlo impresivni. Nakon izoliranja obiteljskih prihoda, edukacije roditelja i ostalih brojnih faktora koji znaju utjecati na kvocijent inteligencije, pokazalo se da djeca koja su se koristila Baby Signs® znakovnim jezikom imaju značajno viši kvocijent inteligencije (prosječnih 114 bodova) u odnosu na djecu koja se nisu koristila znakovima (prosječnih 102 boda). To je punih 12 bodova razlike!

Najava događanja

[PRIJAVE ZA 2019./2020.] Za sve se programe možete prijaviti ispunjavanjem PRIJAVNICE. Upisi se vrše prema redoslijedu prijave, do popunjenja mjesta u grupama (prednost pri upisu imaju stari polaznici). Prijavljeni će dobiti detajnije informacije prije upisa u neki od programa. S novim radionicama krećemo od 16.9.2019. Vidimo se!

*BEBArije (2-12 mj)

*Baby Signs® (12-30 mj)

*Mali istraživači (18-36 mj)

*Veseli krug (5-10 god)

*Radionice za roditelje/odrasle

Trenutno nema događaja.
© 2010-2019 Privatna psihološka praksa Rebeka Bulat