Subota, 02 Siječanj 2021 01:46 Napisao/la Sanja Mazor Češarek, dipl. psiholog-profesor

Sramežljivo dijete i kako mu pomoći?

Podijeli

Faza sramežljivosti je nomalna razvojna faza, i najčešće se događa između druge i treće godine života. Međutim, kod neke djece ta faza ne prestaje i postaje jasno da je sramežljivost dio djetetova karaktera, povezana sa tempreamentom (oprezna i osjetljiva djeca) i crtama ličnosti (introvertirana djeca).
Sramežljivost djetetu uzrokuje pobleme u normalnom funkcioniranju i sudjelovanju u aktivnosti koje su ugodne, zabavne i korisne (komunikacija s drugim ljudima i djecom, sklapanje prijateljstva, sudjelovanje u igri, polazak u vrtić ili školu…)

Kako možemo pomoći sramežljivom i povučenom djetetu da se lakše nosi sa svojom samežljivosti?

  • Vježbajte s djetetom različite socijalne situacije – to možete učiniti tako da igrate igre uloga, glumite s djetetom različite socijalne situacije u kojima se ono nalazi tijekom dana (pozdravljanje, upoznavanje, uključivanje u igru, traženje pomoći, čestitanje rođendana i sl.). Za vježbu možete koristiti i lutke ili neke druge, djetetu zanimljive igračke.
  • Ne etiketirajte dijete kao sramežljivo – ne koristite rečenice poput: “On je sramežljiv.” ili “Zašto se sramiš, reci nesto.”), time samo utvrđujete djetetovu sramežljivost i pojačavate osjećaj neugode.
  • Pokažite razumijevanje i prihvaćaje djetetovih osjećaja – to možete učiniti tako da izgovorite sve ono što vidite da dijete osjeća ili misli u određenom trenutku. Npr. "Bojiš se ostati sam s nepozatom djecom i tetama" ili "Teško ti je pričati s nekim koga prvi put vidiš.” Ovakvim rečenicama dajemo djetetu do znanja da razumijemo i prihvaćamo njegove osjećaje.
  • Normalizirajte situaciju – dajte djetetu do znanja da njegovi neugodni osjećaji nisu neobični ili neprimjereni. Možetu mu reći: “Kada dođeš na novo mjesto prvo želiš malo promatrati, a onda ćeš se uključiti u igru” ili “Kada upoznaš nekog novog treba ti vremena da s njim počneš razgovarati.”
  • Ne forsirajte dijete – neka djeca su povučenija i treba im više vremena da se prilagode i opuste u novim i nepoznatim situacijama. To je dio njihove osobnosti. Korisno je da s djetetom razgovarate i objasnite mu što će se događati i što će se od njega očekivati.
  • Pohvalite – primjetite i pohvalite ona djetetova ponašanja koja pokazuju djetetove socijalne vještine. Pogotovo ona ponašanja kod kojih vidite napredak u odnosu na prethodna iskustva.


Pomognite dijetetu da doživi čim više pozitivnih iskustava u različitim socijalnim sitauacijama, jer se pozitivna iskustva iz jedne situacije prenose na situacije iz drugih socijalnih okruženja. Ne žurite i omogućite djetu dovoljna vremena, strpljenja i potpore kako bi se lakše i uspješnije nosilo sa sramežljivosti.

Više u ovoj kategoriji: « Moj korona dnevnik
Upiti za radionice!
+385 98 987 1074
Povežimo se

Želim primati obavijesti