Ti i ja temperamenta 2! - radionica za roditelje

Psihoedukativna radionica o važnosti temperamenta

radionica za roditelje o temperamentu

Radionica za roditelje

Temperament u velikoj mjeri određuje način na koji pristupamo i reagiramo na podražaje u svojoj okolini. To je naš osobni stil koji nas prati od rođenja. Tako se već bebe međusobno razlikuju prema tome koliko se lako prilagođavaju promjenama u svojoj okolini, koliko su aktivne, kako reagiraju na stres, kako uspostavljaju rutine. Općenito se temperamentom može objasniti brzina izmjene emocionalnih stanja, način izražavanja emocija te opće raspoloženje koje prevladava kod pojedinog čovjeka. On je u velikoj mjeri ovisan o biološkim, genetskim čimbenicima, pa tako jednojajčani blizanci, čak i ako su odgajani odvojeno, tj. ako su odrastali u različitim okolinskim uvjetima, često pokazuju sličan temperament. Istraživanja pokazuju da postoji umjeren utjecaj nasljeđivanja na temperament s tim da se jačina tog utjecaja smanjuje s godinama, odnosno manja je kod odraslih nego kod djece.

Hoćemo li neko dijete opisati kao „težeg“ ili „lakšeg“ temperamenta, ne bi trebalo ovisiti samo o djetetu nego i o njegovoj okolini koja može biti više ili manje usklađena s njegovim potrebama. Opisivanjem djeteta kao „teškog“ roditelji mogu upasti u zamku samoispunjavajućeg proročanstva, koje podrazumijeva povećanu vjerojatnost iskazivanja određenih ponašanja kod djeteta zbog roditeljskih očekivanja da se ona pojave, odnosno zbog roditeljskih postupaka koji će tada i s većom vjerojatnošću voditi prema pojavi „težih“ ponašanja kod djeteta. Naime, naša očekivanja mogu oblikovati konačne ishode jer se i sami ponašamo u skladu sa svojim očekivanjima, a time zapravo potičemo da se ona ispune. Sami ispunjavamo vlastito proročanstvo.

Korisno je voditi računa o djetetovoj individualnosti, ali i o usklađenosti zahtjeva okoline s djetetovim karakteristikama te nastojati ne upadati u zamku pretjeranog identificiranja djeteta s određenom kategorijom jer nam takvo svrstavanje daje uvijek istu početnu točku gledanja na djetetovo ponašanje. Djeca nasljeđuju biološke osnove koje ih usmjeravaju prema određenom temperamentu, no kroz iskustva moguće je da dođe i do određenih promjena. Tako na primjer djeca koju njihova biološka podloga usmjerava da budu inhibiranija i strašljivija, kroz iskustvo mogu naučiti kako u određenoj mjeri umanjiti strašljivost i zakočenost. Svemu ovome doprinosi dakako i temperament roditelja koji se može više ili manje slagati s djetetovim temperamentom.

Upravo iz ovih razlika u temperamentima roditelja i djece, te okolinskih zahtjeva prema djetetu koji moguće nisu usklađeni s djetetovim temperamentom može dolaziti do svakodnevnih teškoća u obiteljskim interakcijama.

Tijekom trosatne radionice kroz vježbu, primjere i raspravu odgovorit ćemo na pitanja poput:

 • Kakvog je temperamenta vaše dijete? A kakvog ste vi?
 • Kolika je vaša usklađenost?
 • Koji su primjereni okolinski zahjevi ovisno o temperamentu vašeg djeteta?
 • Na koji način prevladavati pojedine teškoće u svakodnevici, te primjereno poticati dijete ovisno o njegovu temperamentu?
 • Kako unaprijediti međusobnu usklađenost?
 • Kojim promjenama mogu bolje podržati razvoj svog djeteta?

Prijave se primaju putem prijavnice.

Radionice za roditelje i stručnjake

Psihoedukativne radionice

 • Batinama NE, čemu DA?

  Iako je ideja da je batina izašla iz raja, danas kod mnogih roditelja napuštena, mnogim roditeljima ostaje pitanje na koji način usmjeravati ponašanje djeteta bez korištenja fizičke kazne.

  U nedostatku napuštenog načina prenošenja poruka djetetu o prikladnosti određenog ponašanja, granice u obitelji ostaju nedefinirane, propusne, promjenjive. Kao i u mnogim pitanjima, i ovdje, nije dovoljno samo reći što ne treba, što je štetno, već je potrebno naći druge načine koji će zamijeniti stare, napuštene kako bi se postigla željena promjena.

  •  "Radionica mi je pomogla u razumijevanju ponašanja moga djeteta, kako postupati i reagirati u kriznim situacijama."
  •  "Jako mi se sviđa način prezentacije upotpunjen primjerima."
  •  "Radionica mi je pomogla u razumijevanju načina na koji moje dijete razmišlja."
  •  "Radionica je ispunila moja očekivanja. Dobila sam odgovore na moja pitanja."
  Prijavi se
 • Emocionalno vođenje djeteta

  Mnogi savjeti roditeljima govore o usmjeravanju djetetovog ponašanja, ali pri tome se nedovoljno stavlja naglasak na emocionalna stanja djeteta.

  Svako ponašanje je određena komunikacija, i u podlozi ima neku potrebu i emocionalni doživljaj. Kako bi se bolje razumjeli, potrebno je progledati što se krije iza određenog ponašanja, razumjeti emocionalnu podlogu, biti empatičan kako bi se s razine razuma i logike mogli spustiti na razinu doživljaja emocija. Emocionalnim vođenjem djeteta pomažemo regulaciji djetetova ponašanja regulacijom emocionalnih stanja, dugoročno podržavamo razvoj emocionalne inteligencije djeteta, razvijamo čvrst i emocionalno stabilan odnos s djetetom.

  •  "Radionica mi je pomogla u boljem razumijevanju mojeg i djetetovog emocionalnog stanja"
  •  "Trebamo još ovakvih radionica."
  •  "Radionica mi je pomogla u razumijevanju važnosti empatije i zrcaljenja."
  •  "Naučila sam kako prikladnije reagirati na djetetove neugodne emocije."
  Prijavi se
 • Ti i ja temperamenta 2!

  Temperament u velikoj mjeri određuje način na koji pristupamo i reagiramo na podražaje u svojoj okolini. To je naš osobni stil koji nas prati od rođenja.

  Temperament nije sam po sebi dobar niti loš, već je bitna međusobna usklađenost naših temperamenata i okolinskih zahtjeva. Upravo iz ovih razlika u temperamentima roditelja i djece, te okolinskih zahtjeva prema djetetu koji moguće nisu usklađeni s djetetovim temperamentom može dolaziti do svakodnevnih teškoća u obiteljskim interakcijama.

  •  "Radionica mi je pomogla da bolje razumijem sličnosti i razlike koje dijelim sa svojim djetetom."
  •  "Korisna mi je bila spontana rasprava i svakodnevni primjeri."
  •  "Sada bolje razumijem zašto se moje dijete ponekad ponaša na određen način. "
  •  "Ugodna, opuštena atmosfera, vrijeme za raspravu i pitanja."
  Prijavi se
 • Ples u dvoje - radionica za parove

  Glavni problemi s kojima se parovi susreću vezani su uz temeljni gubitak sigurne emocionalne povezanosti te ponavljajući uzorak negativnih interakcija koje potiču i odražavaju ovaj gubitak.

  U potrazi za bliskošću, želji za rješavanjem konflikata, ponašanja su često zasjenjena kritikama, ljutnjom, ili pak izoliranjem, hladnoćom. Takve interakcije samo pogoršavaju već narušeno povjerenje i dodatno aktiviraju partnerovu ranjivost. Emocionalno fokusirana terapija pomaže u razumijevanju i kontroliranju ovog neugodnog plesa kojeg par zajedno kreira, kako bi novi ples odražavao ritam ljubavi, suosjećanja, povezanosti.

  •  "Korisno, opušteno!"
  •  "Otvaranje novih vidika na naš odnos."
  •  "Trebalo bi biti više ovakvih radionica."
  •  "Korisno pogotovo za mladi par, ovo bi trebala biti otvorena tema na početku svake veze."
  Prijavi se

Gdje smo?

Upiti za programe!
+385 98 987 1074
Povežimo se

Želim primati obavijesti